pulpety w sosie pomidorowym

4.5 (181 ocen)

  • 30 min

Pulpety w sosie pomidorowym to szybki i tani przepis na obiad dla całej rodziny. Przygotowanie dania nie wymaga dużo czasu ani wielkich umiejętności ale za to jest bardzo smaczne. Idealny przepis dla kobiet pracujących na przygotowanie pożywnego obiadu tylko w pół godziny.

  • 30 min

Składniki:

  • Przepis dla 4 osób:
    - 500g mięsa mielonego,
    - 1 cebula,
    - 1 jajko,
    - sól, pieprz do smaku,
    - bułka tarta,
    - oliwa z oliwek lub olej,
    - mąka,
    - ziemniaki (około 0,5 kg)
    - masło,
    - przecier pomidorowy,

Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. W tym czasie kiedy ziemniaki się gotują do miski dajemy mięso mielone, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku.
  • 3. Do osobnej miseczki wsypujemy mąkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy.
  • 4. Z mięsa formujemy małe klopsiki, następnie obtaczamy je w mące i smażymy z obu stron. Gdy klopsiki są już przyrumienione z obu stron dolewamy około 250 ml wody. Po około 5-10 minutach dodajemy przecier pomidorowy (mały słoiczek - 80g). Na koniec doprawiamy do smaku i zagęszczamy odrobiną mąki z wodą.
    Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę i dodać masło.
  • 5. Na talerzu ułożyć ziemniaki, pulpety i polać sosem. Dodatkowo ułożyć ogórki konserwowe. Wszystko posypać posiekanym koperkiem. Smacznego.

Porady

Klopsiki można podawać z ziemniakami lub makaronem. Zamiast ogórków można dodać dowolne ulubione sałatki lub surówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować