Pulpeciki w potrawce szynkowo- pieczarkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone wymieszac z bulka, jajkami, zmiażdżonym czosnkiem, cebula, przyprawa do mielonego oraz doprawic sola i pieprzem.Wszystko dobrze wyrobic i formowac male kulki, obtaczac w mace i usmażyc na zloty kolor na oleju. Szynke pokroic w paski i podsmażyc na łyżce masla, przełożyc do garnka. Pieczarki umyc pokroic w półplasterki i udusci na łyzce masla wraz z cebula i dodac do szynki. warzywa obrac umyc i pkroic w drobna kostke dac do szynki i pieczarek i podlac woda, wrzucic kostke rosolowa i dusic az warzywa beda miekkie. pod koniec wrzucic pulpety i chwile poddusic.doprawic majerankiem oraz sola i pieprzem ewentualnie wegeta do smaku. Nastepnie podbic zupę woda z mąka ( w zaleznosci od tego jak gestą chcemy miec zupę i ile mamy wody).Podawac na cieplo do pieczywa posypane startym serem i natka pietruszki
Komentarze