Jajka w potrawce dyniowo-paprykowo-pieczarkowej

0 (0 ocen)

Jajka w kolejnej odsłonie potrawkowej. Danie jest lekkie i pożywne. Smakowita propozycja dla wegetarian i nie tylko. Mogę nawet zaryzykować i polecić danie jako odskocznię od typowych potraw goszczących na wielkanocnym stole.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    12 jajek ugotowanych na twardo

    Potrawka:
    400 g miąższu dyni
    200 g oczyszczonych pieczarek
    2 większe czerwone papryki (łącznie 200g)
    1 duża biała cebula
    1 pęczek bazylii
    3 łyżki oleju
    4 łyżki śmietany 12%
    3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    2/3 szklanki wody
    do smaku: biały pieprz mielony, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka w potrawce dyniowo-paprykowo-pieczarkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka w potrawce dyniowo - paprykowo - pieczarkowej 1. Cebulę posiekać, papryki po pozbawieniu nasion pokroić w kostkę, pieczarki - na małe cząstki. Wymienione składniki dusić na oleju 5 min.
  • Jajka w potrawce dyniowo - paprykowo - pieczarkowej 2. Następnie wlać wodę, dodać pokrojoną w kostkę dynię, posiekaną bazylię i szczyptę soli. Gotować 20 min.
  • Jajka w potrawce dyniowo - paprykowo - pieczarkowej 3. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do potrawki, wymieszać. Całość jeszcze chwilę gotować. Danie doprawić do smaku. Każdą porcję podać z jajkami (po 3 sztuki lub w ilości wg uznania).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować