Jajka w kolejnej odsłonie potrawkowej. Danie jest lekkie i pożywne. Smakowita propozycja dla wegetarian i nie tylko. Mogę nawet zaryzykować i polecić danie jako odskocznię od typowych potraw goszczących na wielkanocnym stole.
Składniki:
Na 4 porcje:
12 jajek ugotowanych na twardo
Potrawka:
400 g miąższu dyni
200 g oczyszczonych pieczarek
2 większe czerwone papryki (łącznie 200g)
1 duża biała cebula
1 pęczek bazylii
3 łyżki oleju
4 łyżki śmietany 12%
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
2/3 szklanki wody
do smaku: biały pieprz mielony, sól
Jajka w potrawce dyniowo-paprykowo-pieczarkowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, papryki po pozbawieniu nasion pokroić w kostkę, pieczarki - na małe cząstki. Wymienione składniki dusić na oleju 5 min.
2.Następnie wlać wodę, dodać pokrojoną w kostkę dynię, posiekaną bazylię i szczyptę soli. Gotować 20 min.
3.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do potrawki, wymieszać. Całość jeszcze chwilę gotować. Danie doprawić do smaku. Każdą porcję podać z jajkami (po 3 sztuki lub w ilości wg uznania).
Komentarze