Pulpeciki w białym sosie

4.48 (187 ocen)

  • 10 min

pyszny obiad:)

  • 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg dowolnego mięsa mielonego może być wiprzowe ale również drobiowe
    1-2 jajka
    1/2 czerstwej bułki namoczonej w wodzie
    1 średnia cebula
    2 liście laurowe
    5 łyżek śmietany 18%
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    natka koperku i pietruszki
    3 marchwie
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Wystaw ocenę:

4.48 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkładamy zmielone mięso wieprzowe lub drobiowe, wbijamy jajka, bułkę, cebulę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach, marchewkę startą ( 1 pozostawiamy do sosu), drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperku i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Formujemy niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące ziemniaczanej.Do garnka nalewamy tyle wody, by akurat przykryły kulki. Lekką ją solimy i gotujemy. Kiedy będzie już wrząca to wkładam pulpeciki. Możemy dodać do niej również startą marchewkę. pietruszkę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperku.
  • pulpeciki 3. Pulpeciki gotujemy około 20-25 minut na średnim ogniu.
  • pulpeciki 4. W szklance mieszamy śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek. Zmniejszamy troszkę ogień. Powoli wlewamy zawartość szklanki do garnka i mieszamy delikatnie.Sos zrobi się po chwili gęstszy. Chwilkę jeszcze gotujemy i wyłączamy. Podajemy z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować