1/2 kg dowolnego mięsa mielonego może być wiprzowe ale również drobiowe
1-2 jajka
1/2 czerstwej bułki namoczonej w wodzie
1 średnia cebula
2 liście laurowe
5 łyżek śmietany 18%
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
natka koperku i pietruszki
3 marchwie
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Pulpeciki w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy zmielone mięso wieprzowe lub drobiowe, wbijamy jajka, bułkę, cebulę pokrojoną w kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach, marchewkę startą ( 1 pozostawiamy do sosu), drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperku i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dokładnie mieszamy.
2.Formujemy niewielkie kulki. Każdą kulkę obtaczamy w mące ziemniaczanej.Do garnka nalewamy tyle wody, by akurat przykryły kulki. Lekką ją solimy i gotujemy. Kiedy będzie już wrząca to wkładam pulpeciki. Możemy dodać do niej również startą marchewkę. pietruszkę oraz posiekaną natkę pietruszki i koperku.
3.Pulpeciki gotujemy około 20-25 minut na średnim ogniu.
4.W szklance mieszamy śmietanę i mąkę tak aby nie było grudek. Zmniejszamy troszkę ogień. Powoli wlewamy zawartość szklanki do garnka i mieszamy delikatnie.Sos zrobi się po chwili gęstszy. Chwilkę jeszcze gotujemy i wyłączamy. Podajemy z ziemniakami.
Komentarze