Jeśli mamy za mało mięsa i boimy się że zabraknie dla domowników, wtedy dodajemy ryż. Gwarantuje wystarczy dla każdego ;-)
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na pulpeciki;
30 dag mięsa mielonego z indyka
1 kromka chleba razowego (może być inna, lub pół bułki)
1 szalotka
1 jajko
5 dag ryżu
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki posiekanego świeżego lubczyku
1 mała cukinia
Składniki na sos;
2 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka wody
sól, pieprz do smaku
1-2 łyżki kaszki kukurydzianej
Pulpeciki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym otulone cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i lubczyk. Wbijamy jajko. Chleb wcześniej namaczamy, odciskamy i dodajemy do mięsa. Wsypujemy surowy ryż oraz przyprawy. Mieszamy energicznie aż masa będzie odpowiednia do formowania pulpetów. Odstawiamy na chwile a w tym czasie przygotowujemy sos.
Do garnka wlewamy passate i wodę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy. Jeśli sos jest kwaśny możemy dodać łyżeczkę cukru lub miodu do smaku. Sos delikatnie zagęszczamy dodając stopniowo kaszkę. Dokładnie mieszamy.
Cukinię kroimy na cieniutkie paseczki, najlepiej obieraczką do warzyw. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki, owijamy paskiem cukinii, spinamy wykałaczką i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30min w 180C.
Komentarze