Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyty kawałek szynki mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dajemy jajka, suchy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną kapustę, 3-4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę.
2.Z gotowej masy wyrabiamy w ręce niewielkiej wielkości pulpety (w trakcie gotowania zwiększa objętość dzięki ryżowi) i każdy z nich obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy z dwóch stron pulpety.
3.W trakcie smażenia przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy. Całość mieszamy i stawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Usmażone pulpety przekładamy do garnka z sosem tak, aby były przykryte płynem. Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut. W trakcie duszenia doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i bazylią.
Porady
Gdyby sos był za gęsty, można dolać wody. Gdyby był zbyt rzadki - można dodać przecieru pomidorowego lub ketchup.
Pulpety świetnie smakują podawane z kaszą.
Komentarze