Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym

4.5 (165 ocen)

Danie jest ekonomiczne i sycące. Często gości na naszym stole.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    500 g zmielonej szynki
    500 g drobno poszatkowanej białej kapusty
    1 puszka pomidorów krojonych

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 torebka ryżu

    Składniki robocze:
    2 jajka
    1 ząbek czosnku
    2 listki laurowe
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    4 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru
    bułka tarta
    sól, pieprz
    bazylia
    tłuszcz do smażenia

    Dekoracja:
    natka pietruszki
    pomidory koktajlowe
    ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpety mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyty kawałek szynki mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dajemy jajka, suchy ryż, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną kapustę, 3-4 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę.
  • 2. Z gotowej masy wyrabiamy w ręce niewielkiej wielkości pulpety (w trakcie gotowania zwiększa objętość dzięki ryżowi) i każdy z nich obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy z dwóch stron pulpety.
  • 3. W trakcie smażenia przygotowujemy sos pomidorowy. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pomidory z puszki, ziele angielskie, liść laurowy. Całość mieszamy i stawiamy na ogień doprowadzając do zagotowania. Usmażone pulpety przekładamy do garnka z sosem tak, aby były przykryte płynem. Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut. W trakcie duszenia doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i bazylią.

Porady

Gdyby sos był za gęsty, można dolać wody. Gdyby był zbyt rzadki - można dodać przecieru pomidorowego lub ketchup. Pulpety świetnie smakują podawane z kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować