Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- ugotować na sypko ryż
- cukinie przekroić na połówki wydrążyć środek
- Posiekać wydrążony miąższ
- Na patelni dać troszkę oleju wrzucić pokrojoną cebulkę smażyć aż się zeszkli dodać mięso podsmażyć mięso
- Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii i słoik pomidorów starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką przypraw do dań chińskich solą i pieprzem smażyć do odparowania wody
- Farsz mięsny wymieszać z ryżem
2.- Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem włożyć na blachę Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii dać plasterek sera Zostawić chwilę aż się rozpuści ser
3.sos
- W garnku rozpuścić masło dodać mąkę ,wymieszać dodać 300 ml wody i słoik pomidorów Dodać łyżkę czubatą słodkiej papryki mieszać cały czas aż się zagotuje Jak by było za gęste dolać troszkę wody Dodać starty czosnek doprawić solą pieprzem dodać posikane zioła
Komentarze