Pulpeciki jęczmienne i mielone w sosie pomidorkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ugotowania kaszy we wrzącej wodzie, ok 15 minut. kaszę studzimy i rozdrabniamy widelcem (ja zrobiłam to w elektrycznym rozdrabniaczu) wyjdzie nam taka papka , do której dodajemy mąki i sól, ma być gęste ciasto. Mokrymi dłońmi formujemy małe kulki.
Składniki na mięsne pulpety mieszamyy i w taki sam sposób formujemy kulki
Wlewamy do garnka ok 2 szk wody i zagotowujemy, dodajemy pomidory,keczup i kostkę. Wrzucamy mięsne pulpety i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pulpety jęczmienne. Gotujemy wszystko jeszcze ok 10 min. Posypujemy natką.
Porady
zamiast pulpetów możemy dodać ryż, makaron lub zrobić zacierki
Komentarze