pulpeciki jęczmienne i mielone w sosie pomidorkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

kasza jęczmienna w innym wydaniu, fajnie się komponuje z sosem i mielonym mięsem

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na dwie spore porcje:

    pulpety mielone:
    250g mięsa mielonego
    mała cebula pokrojona w kostkę
    małe jajko
    bułka tarta
    2-3 łyżki kaszy mannej
    pieprz
    wegeta

    pulpety jęczmienne:
    5 łyżek kaszy jęczmiennej
    2-3 duże łyżki mąki
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    sól

    sos pomidorowy:
    1/2 puszki krojonych pomidorów
    1/2 kostki rosołowej
    keczup pikantny ok 5 łyżek
    natk apietruszki
    woda

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pulpeciki jęczmienne i mielone w sosie pomidorkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ugotowania kaszy we wrzącej wodzie, ok 15 minut. kaszę studzimy i rozdrabniamy widelcem (ja zrobiłam to w elektrycznym rozdrabniaczu) wyjdzie nam taka papka , do której dodajemy mąki i sól, ma być gęste ciasto. Mokrymi dłońmi formujemy małe kulki.

    Składniki na mięsne pulpety mieszamyy i w taki sam sposób formujemy kulki

    Wlewamy do garnka ok 2 szk wody i zagotowujemy, dodajemy pomidory,keczup i kostkę. Wrzucamy mięsne pulpety i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy pulpety jęczmienne. Gotujemy wszystko jeszcze ok 10 min. Posypujemy natką.

Porady

zamiast pulpetów możemy dodać ryż, makaron lub zrobić zacierki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso mielone Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować