Pulpeciki faszerowane pieczarkami

4.49 (188 ocen)

Pysznie nadziane pulpeciki.Dzieci je uwielbiają.Możesz je podać z ryżem lub z ziemniakami.

Składniki:

  • Składniki :
    500g mielonego mięsa wieprzowego,
    200g pieczarek,
    cebula,
    czerstwa mała bułka,
    1/2 szklanki mleka,
    jajko,
    1 łyżka musztardy francuskiej,
    sól, pieprz,
    oliwa do smażenia,
    2 łyżki masła

    Składniki sos :
    2 łyżki masła ,
    150g pieczarek,
    1 cebula, bulion,
    2 łyżki śmietany,
    sól, pieprz.


    Dodatkowe składniki :
    100g startego sera.
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpeciki faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Przygotowanie : Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Do rondla wrzuć starte na tarce pieczarki i pokrojoną cebulę. Smaż na maśle co jakiś czas mieszając. Ostudź. Mięso rozpłaszcz dłonią, ułóż łyżeczkę farszu i uformuj pulpeciki. (Możesz obtoczyć każdy w niewielkiej ilości mąki). Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.


  • 2. Przygotowanie sos : Pieczarki i cebulę pokrój. Na patelni stop masło dodaj pieczarki, cebulę i na wolnym ogniu duś 5-8minut. Dodaj bulion i ponownie duś co jakiś czas mieszając przez około 10 minut. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.



  • 3. Przygotowanie pulpetów : Do naczynia żaroodpornego wlej sos pieczarkowy. Na górę ułóż pulpeciki i posyp żółtym serem. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować