Skrzydełka faszerowane pieczarkami

4.46 (198 ocen)

Bez skrzydełek nie ma grilla,bez nich nie ma imprezki.Są przepyszne.

Składniki:

  • 12 dużych skrzydełek
    1 cebula
    ok 1 kg pieczarek
    sól,pieprz
    3 ząbki czosnku
    przyprawa do kurczaka(u nas pikantna)
    1,5 łyżki sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka faszerowane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka wytrybować z kości bardzo ostrożnie by nie uszkodzić skóry tzn ścinać mięso bardzo blisko kości zdrapując ją aż do samej lotki(lotka ma zostać). Myjemy ,suszymy papierowym ręcznikiem a następnie przyprawiamy : 2 ząbki czosnku rozmieszać z solą,natrzeć skrzydełka,posypać przyprawą do kurczaka i polać sosem sojowym.Zostawić na noc,przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą.
    Następnego dnia umyte i obrane pieczarki kroimy na małą kosteczkę lub ścieramy na tarce jarzynowej.Cebulę również na małą kosteczkę i smażymy na patelni,gdy się zarumieni dodajemy pieczarki i chwilę dusimy polewając wodą by się nie przypaliły.Jeśli skrzydełka są bardzo duże i mają na końcu trochę piersi to odcinam to mięsko,mielę w maszynce i wrzucam do farszu by się poddusiło.Przyprawiam solą,pieprzem,ząbkiem czosnku i 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka.Gdy farsz przestygnie wciskamy go w skrzydełka.Nie należy się martwić gdy pojawią się nam niewielkie dziury,farsz nie wypadnie.Jeśli chcecie możecie do farszu dodać jedno jajko,masa będzie bardziej zbita.Ze względu na moją alergię unikam jajek jeśli to tylko możliwe.Wystające mięsko skrzydełka na końcu należy zwinąć do środka lub spiąć wykałaczką.
    Skrzydełka układamy na blaszce w 180stC lub grillu naoliwione by nie przywarły i pieczemy ok 45-60min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Pieczarki Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować