Delikatne , pachnące koprem pstrągi , idealnie usmażone na maśle z dodatkiem oleju o smaku czosnku i bazylii. Doskonałe na lekki obiad solo lub z dodatkiem sałatki , pieczonych ziemniaków , frytek czy też smażonego ryżu
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 świeże , wypatroszone pstrągi tęczowe
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
2 plastry cytryny
1/2 pęczka kopru
4 łyżki mąki pszennej
masło klarowane do smażenia
2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią do smażenia
3.Ryby od środa oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem , posypać odrobiną kopru oraz włożyć po dwie połówki cytryny.
Po wierzchu także posypać przyprawami.
4.Pozostały koper wymieszać z mąką , w mieszance panierować ryby.
Smażyć na rozgrzanym maśle z olejem przez 3-4 min z każdej strony aby nie wysuszyć ryby.
Komentarze