Pstrąg smażony z koperkiem

4.5 (143 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatne , pachnące koprem pstrągi , idealnie usmażone na maśle z dodatkiem oleju o smaku czosnku i bazylii. Doskonałe na lekki obiad solo lub z dodatkiem sałatki , pieczonych ziemniaków , frytek czy też smażonego ryżu

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 świeże , wypatroszone pstrągi tęczowe
    świeżo mielona sól morska
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    2 plastry cytryny
    1/2 pęczka kopru
    4 łyżki mąki pszennej
    masło klarowane do smażenia
    2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg smażony z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby umyć , osuszyć , odciąć głowy lub zostawić wg. uznania.
  • 2. Umyty , osuszony koper posiekać drobno.
    Plastry cytryny przekroić na pół.
  • 3. Ryby od środa oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem , posypać odrobiną kopru oraz włożyć po dwie połówki cytryny.
    Po wierzchu także posypać przyprawami.
  • 4. Pozostały koper wymieszać z mąką , w mieszance panierować ryby.
    Smażyć na rozgrzanym maśle z olejem przez 3-4 min z każdej strony aby nie wysuszyć ryby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować