Pstrąg ziołowy smażony

0 (0 ocen)

Pstrągi zawsze piekłam w piekarniku ,smażenie jakoś do mnie nie przemawiało jednak postanowiła spróbować .Usmażyłam je w ziołowej panierce oraz ziołową mieszanką go nafaszerowałam. Wyszły bardzo aromatyczne i soczyste o lekko maślanym aromacie.

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi tęczowe
    2 łyżki posiekanego kopru
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka suszonego czosnku niedzwiedziego
    1 łyżka suszonego lubczyku
    2 łyżki soku z cytryny
    pieprz cytrynowy
    sól
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyzki masła
    olej do smażenia
    posiekana natka pietruszki do posypania usmażonej ryby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg ziołowy smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 
Pstrąg ziołowy smażony 1. Od pstrągów odciąć łby ( nie jest to konieczne) umyć , osuszyć.
    Każdą rybę skropić po całości i od środka sokiem z cytryny oraz posypać solą i pieprzem cytrynowym.
    Do środka ryby włożyć po łyżce mieszanki ziół.
  • 
Pstrąg ziołowy smażony 2. Pozostałe zioła wymieszać z mąką.
    Każdą rybę dokładnie obtaczać w mieszance.
  • 
Pstrąg ziołowy smażony 3. Na patelni rozgrzać olej z masłem , dzięki temu ryba będzie aromatyczniejsza o lekko maślanym smaku.
    Smażyć pstrągi na rumiano z obu stron.
  • 4. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Podawać z ulubionymi dodatkami oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować