Pstrąg smażony

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie przygotowane bez zbędnych dodatków, idealnie by móc cieszyć się samym smakiem ryby.

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja dla dwóch osób.

    2 pstrągi
    połówka cytryny
    mąka do obtoczenia (np. Wrocławska)
    przyprawy: sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić cytryną w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Do osobnego talerza nasypać mąki i obtoczyć rybę z obu stron. Olej rozgrzać i położyć w nim rybę. Smażyć po 12 minut z każdej strony. Podczas smażenia utrzymywać nie za wysoką temperaturę, a tuż przed obróceniem ryby zwiększyć na chwilę, żeby ryba się ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna).

Porady

Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować