Pstrąg pod orzechowo-żurawinową kruszonką

0 (0 ocen)

Moja propozycja na pyszne podanie pieczonej ryby.

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi (500g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1 łyżka miodu
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki żurawiny suszonej
    4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    sól, pieprz









Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg pod orzechowo-żurawinową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Skropić dwiema łyżkami soku z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
  • 2. Zrobić kruszonkę: do miseczki przełożyć posiekane orzechy i natkę pietruszki, przekrojoną na pół żurawinę i bułkę tartą. Dodać miód i pozostały sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wyłożyć ryby i posypać je wiórkami masła. Piec 15 minut w 180 st. Następnie ryby obłożyć kruszonką orzechowo-żurawinową i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować