Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą

  • wyświetlono: 430 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Filet z dorsza pieczony z chrupiącą niezwykle aromatyczną kruszonką na bazie pachnącej natki z pietruszki, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki to ciekawy pomysł na podanie klasycznej ryby w nowatorskiej odsłonie.

Ewelina Marcin
  • 60min

Składniki

800g fileta z dorsza
olej rzepakowy do wysmarowania naczynia

Marynata do ryby:
30ml soku z cytryny
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
2 łyżki oleju rzepakowego
sól morska
pieprz cytrynowy

Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
50g orzechów ziemnych niesolonych
30g natki z pietruszki
50g bułka kajzerka
1 ząbek czosnku
skórka z 1 limonki
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki parmezanu
2 łyżki oleju rzepakowego
świeżo zmielony pieprz
sól morska

Salsa:
150g zielonego groszku (może być mrożony)
1 czerwona cebula
2 pomidory
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 mango
1 pęczek kolendry
4 łyżki oleju rzepakowego
skórka z 1 limonki
sok z połowy limonki
1 łyżka miodu
sól morska
świeżo zmielony pieprz
150g ryżu 3 kolory (ryż dziki, czarny i czerwony)




Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz pod orzechowo – pietruszkową kruszonką z kolorową salsą

  • image-0xho0f31. Salsa:
    Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, a mango umyć, obrać i również pokroić w kostkę. Skórkę z limonki wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a kolendrę umyć i drobno posiekać. Zielony groszek i ryż ugotować al dente w osobnych naczyniach w lekko osolonym wrzątku.
    Do miski przełożyć pokrojoną cebulę, pomidory, zielony groszek, mango, starty imbir, dodać skórkę z limonki, posiekaną kolendrę, miód, ryż, wlać olej i całość skropić sokiem z limonki. Doprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • image-1u3egd62. Marynata:
    Sok z cytryny wymieszać z olejem, szczyptą soli, pieprzu i imbirem. Filety z dorsza umyć, osuszyć i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą odstawić na około 30minut.
  • image-01c7i3n3. Kruszonka orzechowo- pietruszkowa:
    Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie
    tak żeby powstały drobne cząsteczki. Doprawić solą, pieprzem, a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta z dorsza.
  • image-00bpn4e4. Filety dorsza z kruszonką przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 - 30minut.
  • image-1olj4th5. Rybę podawać na salsie z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylapietruszkakruszonkataniokolorowoszybkosmaczniesalsaorzeszkikolendrabezmięsny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś pod chrupiącą kruszonką

Dodane przez: Ola1984

Łosoś pieczony pod chrupiącą orzechową kruszonką

Pyszne danie z łososia. Dzięki...

Spaghetti z sosem orzechowo-pietruszkowym

Dodane przez: EwaSidor

Spaghetti z sosem orzechowo-pietruszkowym

Spaghetti z sosem orzechowo-pietruszkowym...

Orzechowy pstrąg z pyszna salsą

Dodane przez: evita0007

Orzechowy pstrąg z pyszna salsą

Pyszna chrupiąca rybka z wspaniałą...

polędwica dorsza

Dodane przez: Kasja1986

polędwica z dorsza ukryta pod bakłażanowo-pomidorową...

Soczysta polędwica z dorsza otulona...

Sakiewki z kolorową salsą

Dodane przez: Kasiella

Sakiewki z kolorowa salsą

Karkówka w połączeniu z kolorową...

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Dodane przez: mysza75

Pietruszkowy dorsz z puree z bobu

Lekki, szybki i jaki dobry obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE