Błyskawiczny, niskokaloryczny obiad z rybą w roli głównej :)
30 min
Składniki:
2 - 3 filety z pstrąga razem ok. 900 g
przyprawy do niego :
sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, koperek suszony
pozostałe produkty :
2 pory tylko biała część
300 g pieczarek
100 g pomidorków koktailowych lub 2 zwykłe pokrojone w kostkę
1 łyżka oliwy lub oleju + 1 płaska łyżka masła
sól, pieprz biały mielony do smaku
Pstrąg grillowany z porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, pozbawić ości, oskrobać z łusek, wysuszyć w ręczniku papierowym.
Skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać czosnkiem granulowanym, koperkiem suszonym i odstawić przynajmniej na 15 minut (u mnie 1 godz).
W tym czasie rozgrzać tłuszcze, wrzucić na nie najpierw pokrojone pieczarki, jak sok z nich wyparuje dodać pokrojone pory, wlać 3 łyżki wody i poddusić ok. 10 minut, dodać pomidorki, doprawić solą i pieprzem białym, odstawić.
Na rozgrzaną patelnię grillową położyć filety ryby, spryskać odrobinką oleju, smażyć po kilka minut z każdej strony, pod koniec dołożyć pieczarki z porem.
Podać z dodatkową kwaskową surówką (u mnie z kiszonej kapusty).
Komentarze