Psari plaki - greckie rybne ragout

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekka potrawa z ryb morskich na pewno zasmakuje wielbicielom ryb i kuchni greckiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ryb morskich, u mnie łosoś, nototenia, rekin,
    opcjonalnie ok. 15 dag obranych krewetek
    sól morska
    2 cytryny lub limonki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 cebule
    połowa pora
    2 papryki
    3 marchwie
    1 gałązka selera naciowego
    2 ziemniaki
    6 ząbków czosnku
    2 pomidory
    2 ostre papryczki
    starty liść laurowy,
    pieprz kajeński, oregano
    opcjonalnie 2 łyżki przecieru pomidorowego
    ok. szklanki bulionu rybnego
    kieliszek białego wina, u mnie białe Martini
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Psari plaki - greckie rybne ragout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby jeśli chcemy możemy odfiletowywać, lub użyć filetów, wedle uznania. Kroimy na duże kawałki, solimy, kropimy sokiem z cytryny lub limonki.
  • 2. Na połowie rozgrzanej oliwy szklimy cebulę i pora, dodajemy paprykę i marchew, chwile smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, selera, czosnek, obrane ze skórki pomidory, przyprawy i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.
  • 3. W brytfannie układamy ryby, warzywa, skrapiamy oliwą, dodajemy przecier pomidorowy, wywar, wino. W nagrzanym piekarniku dusimy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 150-160 stopni C.
    Podajemy z kawałkami cytryny lub limonki i świeżym pieczywem.

Porady

Wywar rybny można zastąpić większą ilością wina lub wywarem warzywnym. Możemy użyć ulubionych ziół do doprawienia potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować