Psari plaki - greckie rybne ragout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby jeśli chcemy możemy odfiletowywać, lub użyć filetów, wedle uznania. Kroimy na duże kawałki, solimy, kropimy sokiem z cytryny lub limonki.
2.Na połowie rozgrzanej oliwy szklimy cebulę i pora, dodajemy paprykę i marchew, chwile smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, selera, czosnek, obrane ze skórki pomidory, przyprawy i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu.
3.W brytfannie układamy ryby, warzywa, skrapiamy oliwą, dodajemy przecier pomidorowy, wywar, wino. W nagrzanym piekarniku dusimy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 150-160 stopni C.
Podajemy z kawałkami cytryny lub limonki i świeżym pieczywem.
Porady
Wywar rybny można zastąpić większą ilością wina lub wywarem warzywnym.
Możemy użyć ulubionych ziół do doprawienia potrawy.
Komentarze