Przetwory z owoców

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste określenie mojego syna:" MAMO TO JEST EPICKIE!!!". Dżem ma dwa składniki wiśnie i borówkę. Łatwe wykonanie, a smak który tworzy ten duet jest po prosty pyszny. Idealny do naleśników, pan ceków, chałki, albo po prostu zajadania się łyżeczką. Takiego cuda nie kupisz w żadnym sklepie!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -5 kg wiśni
    -2 kg borówki
    -2 torebki dżemiku
    -0,5 kg cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Przetwory z owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myję i dryluję, wrzucam do dużego gara i blanszuję ok. pół godziny. Po tym czasie dodaję umyte borówki. Wszystko razem blanszuję ok. 10 minut i po tym czasie dosypuję cukier. Czekam aż cukier się dobrze rozpuści, a ja w osobnej miseczce w gorącym soku z owoców rozpuszczam dwie torebki dżemiku. Kiedy cukier już się rozpuści, a owoce są na wpół rozgotowane (widoczne są jeszcze całe owoce) dolewam dżemik. Całość zagotowuję i gorący wlewam do słoików i odwracam do góry dnem. Na sam koniec dla całkowitej pewności, że dżemik jest bezpieczny słoiki pekluję :-).

Porady

Nie dolewaj wody podczas gotowania, wystarczy, że owoce będą się gotowały powoli. Nie miksuj owoców, dzięki temu dżem ma lepszą konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

MOJE PRZETWORY

To może cię zainteresować