Przepiórki w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepiórki myjemy, i oczyszczamy wnętrza. Nacieramy solą i pieprzem.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Na dno garnka wrzucamy warzywa, dodajemy olej i podsmażamy, na dużym ogniu, gasimy winem, dodajemy jeszcze 3/4 szkl wody, przyprawy i układamy przepiórki. przykrywamy naczynie i dusimy ok 30 min pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż i dzielimy na różyczki brokuła.
Brokuł układamy na przepiórkach kiedy juz są prawie gotowe. Ponownie przykrywamy i pozwalamy brokułowi ugotować się do miękkości.
Brokuł i przepiórki wyjmujemy na półmisek. Warzywa z resztą płynu miksujemy dodając 2 łyżki śmietany. Podajemy w sosjerce jako dodatek.
Komentarze