Przepiórki pieczone w boczku

4.49 (155 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Przepiórki pieczone w boczku to danie klasyczne w smaku, a zarazem bardzo eleganckie. Dzięki owinięciu przepiórki w plasterki boczku mięso pozostaje bardzo soczyste. Mięso z przepiórki jest chude i ma delikatny smak. Polecam!

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦2 przepiórki (sprawione bez podrobów)
    ◦10 plasterków wędzonego boczku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżki oliwy

    Składniki na marynatę:
    ◦100 ml piwa
    ◦4 łyżki miodu płynnego
    ◦2 łyżki octu balsamicznego
    ◦1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Przepiórki pieczone w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce.

    Przepiórki dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar skóry, ewentualnie szyjki. Nacieramy sola i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przepiórki wyjmujemy z marynaty, przyciskamy do tuszki udka i skrzydełka, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy przepiórki z każdej strony aż się ładnie zarumienią po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 1-1 ½ godziny.

    Przepiórki pieczone w boczku podałam na lekkiej sałatce z rukoli i blanszowanych marchewek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować