Przepiórki pieczone w boczku to danie klasyczne w smaku, a zarazem bardzo eleganckie. Dzięki owinięciu przepiórki w plasterki boczku mięso pozostaje bardzo soczyste. Mięso z przepiórki jest chude i ma delikatny smak. Polecam!
Przepiórki pieczone w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Wszystkie składniki na marynatę łączymy w miseczce.
Przepiórki dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar skóry, ewentualnie szyjki. Nacieramy sola i pieprzem i wkładamy do marynaty na ok. 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przepiórki wyjmujemy z marynaty, przyciskamy do tuszki udka i skrzydełka, owijamy mocno boczkiem i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy przepiórki z każdej strony aż się ładnie zarumienią po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy przez ok. 1-1 ½ godziny.
Przepiórki pieczone w boczku podałam na lekkiej sałatce z rukoli i blanszowanych marchewek.
Komentarze