Przekładaniec

4.39 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciasto najlepiej zrobić kilka dni przed imprezą. Jest pyszne.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 szkl. mąki pszennej
    1 i 1/4 szkl. cukru
    1 i 1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    7 i 1/4 łyżki mleka
    6 łyżek miodu sztucznego
    2 i 1/4 łyżeczki sody
    1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    1/2 litra mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki budyniu (np. śmietankowego)
    1 szkl. cukru
    kostka margaryny

    Oraz:
    słoik powideł śliwkowych
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.39 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła

Przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na cztery części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 1/4 ciasta. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 175 °C. Wyjmujemy i od razu usuwamy papier. Odstawiamy do wystudzenia.
    W ten sam sposób pieczemy pozostałe placki.
  • 2. Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy.Mieszając, powoli wlewamy budyń i chwilę gotujemy.
    Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i porcjami dodajemy budyń.
  • 3. Jeden placek smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy drugim. Smarujemy powidłami i przykrywamy trzecim. Wykładamy resztę kremu i przykrywamy
    czwartym plackiem. Dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy na 2 dni.

Porady

● Ciasto możemy posypać posiekanymi i zrumienionymi na maśle orzechami laskowymi. ● Polewę możemy zrobić z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować