1.Ciasto: miód lekko podgrzewamy i zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Dzielimy na cztery części. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy 1/4 ciasta. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 175 °C. Wyjmujemy i od razu usuwamy papier. Odstawiamy do wystudzenia.
W ten sam sposób pieczemy pozostałe placki.
2.Krem: w 1/2 szklanki mleka mieszamy budyń i mąkę. Resztę mleka zagotowujemy.Mieszając, powoli wlewamy budyń i chwilę gotujemy.
Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem i porcjami dodajemy budyń.
3.Jeden placek smarujemy 1/2 kremu, przykrywamy drugim. Smarujemy powidłami i przykrywamy trzecim. Wykładamy resztę kremu i przykrywamy
czwartym plackiem. Dekorujemy polewą czekoladową. Odstawiamy na 2 dni.
Porady
● Ciasto możemy posypać posiekanymi i zrumienionymi na maśle orzechami laskowymi.
● Polewę możemy zrobić z roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.
Komentarze