Przekładane ciasto z orzechami i kremem

  • wyświetlono: 8038 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Kruche placki z warstwą dżemu śliwkowego i bezy posypanej orzechami, przełożone kremem budyniowym. W przygotowaniu przypomina słynną Panią Walewską, ale górny placek odwrócony jest bezą w dół i są tu orzechy laskowe, które świetnie współgrają z resztą. Przepis znalazłam wśród swoich starych zapisków

Świat Wypieków

Składniki

Ciasto:

550g mąki pszennej
375g masła
75g cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

200g cukru pudru
6 białek
kilka łyżek dżemu śliwkowego
200g orzechów laskowych

Krem:

750ml mleka
2 budynie śmietankowe
75g cukru
250g masła

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładane ciasto z orzechami i kremem

  • 1. Prostokątną formę o wymiarach 25x41cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
  • 3. Orzechy laskowe posiekać.
  • 4. Białka ubić, stopniowo dodając cukier puder. Powstanie sztywna i błyszcząca masa.
  • 5. Jedną część ciasta rozłożyć równomiernie w blaszce i posmarować dżemem śliwkowym. Połowę piany z białek przełożyć na ciasto i posypać połową orzechów. Piec przez około 40-45 minut. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Oba placki wystudzić.
  • 6. Przygotować krem: 300ml mleka zagotować z cukrem. Budyniowy proszek wymieszać z pozostałym mlekiem i przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Należy uważać, by się nie przypaliła. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy” na budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 7. Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksować tak długo, aż budyń dokładnie połączy się z masłem. Krem przełożyć na jeden placek i wyrównać, przykryć drugim, uprzednio odwróconym warstwą orzechową do dołu.
  • 8. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Polewę wylać na ciasto i wyrównać. Pozostawić do zastygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebezaorzechy laskowebudyńkrem budyniowyCiasta przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: aga3103

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i...

Pyszne, aromatyczne i wilgotne...

ciasto na biszkoptach z kremem i galaretka

Dodane przez: mika17

Ciasto przekładane kremem i bananami

przepis jest wlasny,kiedy nie ma...

"Afrykańczyk"

Dodane przez: anabella89

Afrykańczyk, czyli ciasto makowe przekładane...

Przepis ten mam z książki "100...

jabłecznik przekładany

Dodane przez: klementynka

przekładany jabłecznik z kremem i biszkoptem

To ciasto pieczone przez moją babcię....

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Dodane przez: jolao

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowo-orzechowym

Miodowe blaty, chrupiące orzechy,...

Szarlotka z kremem i orzechami

Dodane przez: juchab

Szarlotka z kremem i orzechami

Szarlotka na bogato, z pysznym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE