Przekładane ciasto z orzechami i kremem

4.45 (174 ocen)

Kruche placki z warstwą dżemu śliwkowego i bezy posypanej orzechami, przełożone kremem budyniowym. W przygotowaniu przypomina słynną Panią Walewską, ale górny placek odwrócony jest bezą w dół i są tu orzechy laskowe, które świetnie współgrają z resztą. Przepis znalazłam wśród swoich starych zapisków

Składniki:

  • Ciasto:

    550g mąki pszennej
    375g masła
    75g cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    200g cukru pudru
    6 białek
    kilka łyżek dżemu śliwkowego
    200g orzechów laskowych

    Krem:

    750ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    75g cukru
    250g masła
Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza

Przekładane ciasto z orzechami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną formę o wymiarach 25x41cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
  • 3. Orzechy laskowe posiekać.
  • 4. Białka ubić, stopniowo dodając cukier puder. Powstanie sztywna i błyszcząca masa.
  • 5. Jedną część ciasta rozłożyć równomiernie w blaszce i posmarować dżemem śliwkowym. Połowę piany z białek przełożyć na ciasto i posypać połową orzechów. Piec przez około 40-45 minut. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Oba placki wystudzić.
  • 6. Przygotować krem: 300ml mleka zagotować z cukrem. Budyniowy proszek wymieszać z pozostałym mlekiem i przelać do gotującego się mleka intensywnie mieszając do momentu, kiedy masa zgęstnieje. Należy uważać, by się nie przypaliła. Gorący budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu „skorupy” na budyniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 7. Masło utrzeć na jasną i puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. Po każdej łyżce miksować tak długo, aż budyń dokładnie połączy się z masłem. Krem przełożyć na jeden placek i wyrównać, przykryć drugim, uprzednio odwróconym warstwą orzechową do dołu.
  • 8. Przygotować polewę: śmietankę podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z ognia. Dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Polewę wylać na ciasto i wyrównać. Pozostawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować