Przekładane ciasto stefankowe kremem grysikowym z chałwowym posmakiem

0 (0 ocen)

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smaczne przekładane placki kremem grysikowym z nutą chałwową

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Placki:

    1 kg mąki
    20 dkg cukru pudru
    2 łyżeczki sody
    4 jajka
    10 dkg margaryny
    20 dkg płynnego miodu
    Krem grysikowo chałwowy:
    1 litr mleka
    1 szklanka wody
    10 łyżek kaszy manny
    400 g masła
    200 g cukru
    4 żółtka
    100 g pokruszonej chałwy waniliowej
    sok z połowy cytryny
    oraz
    bardzo drobno pokruszone herbatniki na wierzch.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Przekładane ciasto stefankowe kremem grysikowym z chałwowym posmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Ciasto:
    Roztopić masło i dodac miód.
    Na stolnicę przesiać mąkę, sodę dodać cukier puder i jajka-wymieszać, stopniowo dodać roztopione masło z miodem.
    Ztych składnikó w zagnieść ciasto a następnie podzielić na 5 części, rozwałkować na blaszce i piec kazde po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min.

    2. Krem:
    Mleko zagotować. Do miseczki dać mannę, cukier, pokruszoną chałwe wodę i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstałą masę wystudzić.
    W misce zmiksować masło, żółtka i stopniowo dodawać wczesniej przygotowaną masę z kaszy mammy z chałwa. Na koniec dodać sok z cytryn. Krem podzielić na 4 części i przekładać kolejno placki.Wierzch obficie posypac pokruszonymi cherbatnikami.
    Schłodzic, smacznego

Porady

25 na 30 blacha

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować