Przekładane ciasto stefankowe kremem grysikowym z chałwowym posmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ciasto:
Roztopić masło i dodac miód.
Na stolnicę przesiać mąkę, sodę dodać cukier puder i jajka-wymieszać, stopniowo dodać roztopione masło z miodem.
Ztych składnikó w zagnieść ciasto a następnie podzielić na 5 części, rozwałkować na blaszce i piec kazde po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min.
2. Krem:
Mleko zagotować. Do miseczki dać mannę, cukier, pokruszoną chałwe wodę i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstałą masę wystudzić.
W misce zmiksować masło, żółtka i stopniowo dodawać wczesniej przygotowaną masę z kaszy mammy z chałwa. Na koniec dodać sok z cytryn. Krem podzielić na 4 części i przekładać kolejno placki.Wierzch obficie posypac pokruszonymi cherbatnikami.
Schłodzic, smacznego
Komentarze