Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie z świeżymi truskawkami. Masa serowa z pure morelowym i jogurtowo-agrestowa pianka.

sylviia90
  • 12 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

Na spód:

180 g biszkoptów czekoladowych
60 g masła
3 łyżki likieru czekoladowego** można pominąć
100 g świeżych truskawek

Na masę serową:
500 g sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
450 g moreli bez pestek
4 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
3 łyżki żelatyny
60 ml wody

Na mus agrestowy :

2 opakowania galaretki o smaku agrestowym
500 ml gorącej wody
300 g jogurtu typu greckiego

Sposób przygotowania przepisu:

Prosty sernik morelowy z truskawkami i agrestową pianką

  • 1. Ciasteczka mielimy w malakserze. Masło topimy i studzimy lekko. Następnie łączymy z zmielonymi biszkoptami i dodajemy likier czekoladowy. Spód tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę wyrównując i dociskając do brzegów
  • 2. Truskawki myjemy i zdejmujemy szypułki. Odcinamy piętki i układamy dookoła rantu tortownicy. Resztę truskawek dzielimy na trzy plasterki i wykładamy całe dno.
  • 3. Ser mielimy i dodajemy do miski. Rozpuszczamy żelatynę w 60 ml wody (ok.1/4 szklanki)
  • 4. Morele dzielimy na pół i wyjmujemy pestki. Umieszczamy je w rondlu i zasypujemy cukrem oraz dodajemy ekstrakt z wanilii. Gotujemy do momentu aż owoce się zaczną rozpadać i puszczą sok. Lekko studzimy a następnie blendujemy na gładkie pure. Ważna uwaga ja nie obieram moreli wcześniej ze skórek bo i tak nie wyczujecie ich w cieście.
    Pure przestudzone łączymy z serem i ponownie blendujemy do połączenia się obu mas. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy i mieszamy, a następnie całość dodajemy do masy i miksujemy 1 minutę do połączenia,.
  • 5. Masę wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki na min.2 godziny do ścięcia się warstwy morelowej,
    Przygotowujemy mus. W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretki agrestowe. Studzimy. Po wystudzeniu łączymy blenderem z jogurtem greckim i wylewamy na ściętą masę morelową.
    Całość chłodzimy ok 2-3 godziny. Dekorujemy dodatkowymi owocami i miętą.

Porady

użycie blendera pozwoli na uzyskanie lekkiej i puszystej konsystencji pianki agrestowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkażelatynaTruskawkibiszkoptyagrestjogurt greckiMorelebez jajekciasta bez pieczeniatorcik serowyserniki na zimno#ciasta na latolikier czekoladowy.

Komentarze

Podobne przepisy

image-27ur23t

Dodane przez: beniawojt

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Pyszne kruche ciasto z truskawkami...

Kruchy z truskawkami i wiśniową pianką

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z truskawkami i wiśniową pianką

Kruchy z owocami to niezawodne...

Sernik z kulkami i polewą morelową

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik z kulkami i polewą morelową

Niecodzienny sernik z innym niż...

Truskawki w budyniowej chmurce

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto z pianką i truskawkami

Nie można mu się oprzeć. Rozkosz...

Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami i galaretką agrestową

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z serków wiejskich z chia, truskawkami...

Rewelacyjny sernik na zimno! Podstawą...

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez pieczenia)

Dodane przez: anamarisworld

Prosty tort jogurtowy z truskawkami (bez...

Prosty tort jogurtowy z truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE