Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem

  • wyświetlono: 356 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sernik czekoladowy z galaretką adwokatową.

sylviia90
  • 180min

Składniki

Składniki:
Na spód:
200 g herbatników
80 g masła
2 łyżeczki kakao

Na masę serową:
1000 g (1 kg) sera przynajmniej dwukrotnie zmielonego
60 g mąki pszennej
280 g drobnego cukru do wypieków
3 jajka (L)
250 g śmietanki kremówki 36%
60 g ciemnego kakao
1 łyżeczka ciemnego rumu
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
150 g czekolady gorzkiej 70%

Na galaretkę adwokatową :
500 ml adwokatu
150 g kremówki
1 op galaretki cytrynowej
2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
125 ml wody do rozpuszczenia galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem

  • 1. Wykonanie :

    UWAGA wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. SER, JAJKA i ŚMIETANKĘ wyjmujemy wcześniej z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej.

    1.Herbatniki, masło oraz kakao miksujemy w malakserze do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku, Formę o wymiarach 26 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy masę herbatnikową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej,
    2. Ser mielimy i dodajemy pozostałe składniki mieszając drewnianą lub silikonową łyżką. Kakao i mąkę przesiewamy przez sitko tak by masa nie miała grudek. Czekoladę wcześniej siekamy i rozpuszczamy z kawą w kąpieli wodnej oraz studzimy. Jaja najlepiej wbijać pojedyńczo.
    3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy jedynie do momentu uzyskania jednolitej masy nie mieszamy za długo by niepotrzebnie nie napowietrzać masy. Sernik może urosnąć a zaraz po upieczeniu opaść a to popsułoby cały efekt.
    4. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej o której pisałam tutaj ok 1 godziny w temperaturze 170 st C.
    5. Po upieczeniu studzimy całkowicie sernik. Przygotowujemy galaretkę adwokatową. Adwokat, kremówkę umieszczamy w misce. Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml gorącej nie wrzącej wodzie i mieszamy do całkowitego rozpuszczania. Studzimy. Tak samo postępujemy z żelatyną. Po przestudzeniu delikatnie najlepiej partiami łączymy adwokat z żelatyną i galaretką. Mieszamy i wylewamy na schłodzony sernik. Całość chłodzimy kilka godzin do stężenia galaretki. Najlepiej całą noc, Przed podaniem możemy udekorować czekoladą lub kakao.

Porady

Sernik najlepiej smakuje dobrze schłodzony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkażelatynaherbatnikikawaczekolada gorzkaadwokatśmietana kremówkakakao ciemneSERNIKI PIECZONE

Komentarze

Podobne przepisy

Murzynek z adwokatem

Dodane przez: adzia

Murzynek z adwokatem

To ciasto zawsze się udaje i smakuje...

Babka z adwokatem

Dodane przez: OlgaK

Babka z adwokatem

Babka ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu,...

tiramisu

Dodane przez: klaudia1984

Tiramisu z adwokatem

Pyszny deser z serkiem mascarpone,...

Deser Adwokat

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Deser Adwokat

Smaczny deser z dodatkiem likieru...

Ciasto

Dodane przez: 2milutka

Torcik z adwokatem i winogronami

Lekki puszysty torcik z alkoholową...

Deser z adwokatem i malinami

Dodane przez: Dominika Baran

Deser z adwokatem i malinami

Pyszny i piękny deser który bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE