Błyskawiczny chleb domowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

chleb pachnący ziarnami gotowy w niecałe 2 godziny. Pyszny wilgotny i łatwy w przygotowaniu.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki :
    na 1 bochenek:
    450 g mąki pszennej chlebowej
    75 g mąki żytniej razowej
    szczypta cukru
    1 płaska łyżka soli
    25 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
    260 ml letniej wody poniżej 40 st C
    190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych oczkach , jak na placki)
    10 ml łyżki octu jabłkowego
    21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka maku
    1 łyżeczka sezamu
    1 łyżeczka czarnuszki
    1 białko jaja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Błyskawiczny chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    1.Do dużej miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże (z świeżych najpierw robimy zaczyn)** ,cukier i sól.
    2.Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze.
    3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte odkładamy na 10 minut.
    4.Po tym czasie należy lekko natłuścić dłonie oraz stolnicę. Wykładamy ciasto i wyrabiamy zagniatając ciasto. Ponownie odkładamy przykryte na 10 minut.
    5.Czynność z kroku 4 powtórzyć jeszcze raz.
    6.Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania. U mnie zwykły kosz wiklinowy. Przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości, na 30 minut.
    7.Nagrzewamy piekarnik.Na dolnej blasze lub w mniejszej formie nalewamy wrzątku i wstawiamy na najniższy poziom w piekarniku,
    8. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na rozgrzany kamień lub do keksówki, Nacinamy ukośnie i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Posypujemy naprzemiennie ziarnami sezamu maku i czarnuszki. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, w parze wodnej. Pod przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
    ** Świeże drożdże najpierw dodajemy do ciepłej wody i rozpuszczamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować