chleb pachnący ziarnami gotowy w niecałe 2 godziny. Pyszny wilgotny i łatwy w przygotowaniu.
2 godz. 10 min
Składniki:
Składniki :
na 1 bochenek:
450 g mąki pszennej chlebowej
75 g mąki żytniej razowej
szczypta cukru
1 płaska łyżka soli
25 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
260 ml letniej wody poniżej 40 st C
190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych oczkach , jak na placki)
10 ml łyżki octu jabłkowego
21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka maku
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
1 białko jaja
Błyskawiczny chleb domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
1.Do dużej miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże (z świeżych najpierw robimy zaczyn)** ,cukier i sól.
2.Dodać masło i wyrobić lekko między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze.
3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte odkładamy na 10 minut.
4.Po tym czasie należy lekko natłuścić dłonie oraz stolnicę. Wykładamy ciasto i wyrabiamy zagniatając ciasto. Ponownie odkładamy przykryte na 10 minut.
5.Czynność z kroku 4 powtórzyć jeszcze raz.
6.Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania. U mnie zwykły kosz wiklinowy. Przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do zwiększenia objętości, na 30 minut.
7.Nagrzewamy piekarnik.Na dolnej blasze lub w mniejszej formie nalewamy wrzątku i wstawiamy na najniższy poziom w piekarniku,
8. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na rozgrzany kamień lub do keksówki, Nacinamy ukośnie i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Posypujemy naprzemiennie ziarnami sezamu maku i czarnuszki. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, w parze wodnej. Pod przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce.
** Świeże drożdże najpierw dodajemy do ciepłej wody i rozpuszczamy
Komentarze