Proste rurki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kto powiedział, że elegancki deser nie może być przygotowany z półproduktów...oczywiście, że może:) te rurki są tego przykładem. Proste, stosunkowo szybkie i z pewnością zaskoczycie swoich domowników lub gości. Serdecznie polecam:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    1/2 jajka
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    skórka z 1/4 cytryny
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Proste rurki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • owinąć ciasto 1. Formy do rurek posmarować masłem. Ciasto pokroić na 10 pasków. Każdy pasek owinąć wokół formy, tak aby poszczególne warstwy zachodziły na siebie.
  • piec w 180 st 2. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę posmarować roztrzepanym jajkiem.

    Piec w 180 st około 15-18 minut do wyraźnego zarumieniania. Wyjąć, ostudzić i wyjąć kształtki.
  • 3. Skórkę wyszorować. Zdjąć ją przy pomocy obieraczki do ziemniaków, następnie drobniutko posiekać.

    Do wysokiego naczynia przelać śmietanę, dodać sok z cytryny. Wstępnie ubić.

    Gdy to nastąpi dodać cukier puder i skórkę z cytryny.
  • 4. Dokończyć ubijanie na sztywno.

    Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać korpus z ciasta francuskiego. Oprószyć obficie cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować