Kruche rurki z bitą śmietaną

4.5 (173 ocen)

Przepis na rurki zaczerpnięty z blogu Moje Wypieki. Bardzo kruche, wypełnione słodką, bitą śmietaną. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    500g. mąki pszennej
    250g. masła
    250g. śmietany 18%
    szczypta soli

    Nadzienie:
    500ml. śmietany 36%
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Rurki

Kruche rurki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić rękami do uzyskania jednolitej masy. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (ja chłodziłam całą noc).
  • Zawijanie ciasta na rurki 2. Ciasto rozwałkować na grubość 1mm. Pokroić na 1,5cm.
  • Rurki na blaszce 3. Paski nawijać na foremki do rurek wysmarowane olejem. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić 10 minut w lodówce.
  • Pieczenie rurek 4. Po tym czasie rurki posypać cukrem. Piec w 200st.C około 15 minut.
  • Studzenie rurek 5. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Delikatnie ściągnąć rurki z foremek. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.
  • 6. Nadzienie: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Napełniać nią ostudzone rurki. Posypać cukrem pudrem (opcjonalnie) Smacznego!

Porady

Rurki można napełnić również kremem budyniowym :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować