Proste bułki pszenno – razowe

0 (0 ocen)

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej luksusowej
    50 g mąki razowej żytniej
    1 łyżeczka soli
    25 g oleju rzepakowego
    300 ml letniej wody
    20 g świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki cukru
    2 łyżki letniej wody
    Na wierzch:
    Mleko do posmarowania
    Mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Proste bułki pszenno – razowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0t9ycgt 1. Drożdże mieszamy z cukrem i dwiema łyżkami letniej wody (muszą ładnie się rozpuścić). Do misy wsypujemy obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  • image-14we7ru 2. Po podwojeniu objętości ciasto dzielimy na 8 kawałków. Z każdej formujemy bułeczki lub zaplatamy warkocze. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawiamy je po przykryciem na kolejne 30 minut. Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem i obsypujemy makiem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230*C na 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200*C i pieczemy jeszcze 7 minut. Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować