Prosta tarta ze szpinakiem i niebieskim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsypać mąkę, w której należy zrobić wzgórek. Włożyć w nie pokrojone masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2.Podsmażyć szpinak na oliwie, dodać czosnek, sól i pieprz.
3.Wymieszać jajka z jogurtem, w międzyczasie na przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto i szpinak zmieszany z polewą. Na wierzch dodać ser żółty i pleśniowy.
4.Piec początkowo w 200 stopniach (około 10 minut), następnie zmniejszyć do 170 stopni i piec około 40 minut, aż tarta będzie zarumieniona.
Porady
Można podawać z dipem czosnkowym i sałatką z ciecierzycy i miksu sałat. Smacznego!
Komentarze