prosta tarta ze szpinakiem i niebieskim serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

tarta jest prosta i dzięki użyciu jogurtu naturalnego zamiast śmietany jest na prawdę niskokaloryczna

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:

     250 g mąki

     150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego

     1 łyżeczka soli

     1 jajko

     1 łyżka zimnego mleka

    Farsz:
    400 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)


    1 łyżka oliwy

    250 g jogurtu

    2 jajka

    2 ząbki czosnku

    50g sera żółtego

    50g niebieskiego sera pleśniowego

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Prosta tarta ze szpinakiem i niebieskim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać mąkę, w której należy zrobić wzgórek. Włożyć w nie pokrojone masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami. Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto. Ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Podsmażyć szpinak na oliwie, dodać czosnek, sól i pieprz.
  • 3. Wymieszać jajka z jogurtem, w międzyczasie na przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto i szpinak zmieszany z polewą. Na wierzch dodać ser żółty i pleśniowy.
  • 4. Piec początkowo w 200 stopniach (około 10 minut), następnie zmniejszyć do 170 stopni i piec około 40 minut, aż tarta będzie zarumieniona.

Porady

Można podawać z dipem czosnkowym i sałatką z ciecierzycy i miksu sałat. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować