Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem

  • wyświetlono: 2411 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To najsmaczniejsza wersja zapiekanego makaronu jaka do tej pory jadłam. Szpinak i połączeniu sera pleśniowego powala na kolana. Całość polana sosem beszamelowym i posypana serem. Niebo w gębie. Ja to danie zrobiłam dla gości, smakowało wszystkim.

Katarzyna Janeczko

Składniki

ok 12-16 szt dużych muszli makaronowych
300 g szpinaku świeżego
200-300 g szpinaku mrożonego
100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur
pół szklanki śmietany 18%
50 g sera żółtego startego
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól do smaku
2-3 łyżki masła do smażenia

Sos pomidorowy:
puszka krojonych pomidorów
1 cebula
bazylia suszona lub świeża
tymianek lub zioła prowansalskie
sól
pieprz

Sos beszamelowy z serem:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
garść tartego sera żółtego
1 żółtko
gałka mielona muszkatołowa

Dodatkowo:
ser żółty do posypania


Sposób przygotowania przepisu:

Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem

  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 1. Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć na sicie.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 2. Masło roztopić na patelni i stopniowo dodawać szpinak świeży i mrożony. całość dusić do rozmrożenia się szpinaku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut do odparowania wody. Wystudzić.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 3. Do wystudzonego szpinaku, dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól (uwaga na sól, ser pleśniowy jest dość słony także trzeba uważać aby nie przesolić)
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 4. Sos pomidorowy- cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy lub oleju, dodać pomidory z puszki, zioła i przyprawy. Smażyć kilka minut aż pomidory całkiem się rozpadną a sos stanie się spójny.

    Sos beszamelowy- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 5. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
  • Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem 6. Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy, na sosie ułożyć nadziane masą szpinakową muszle. Całość zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż wierzch się zapiecze. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać serem żółtym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszpinakserydania ze szpinakiemmuszle nadziane szpinakiemmakaronowe muszle zapiekane ze szpinakiem i serem pleśniowym

Komentarze

Podobne przepisy

Muszle

Dodane przez: aczp1

Muszle z serem i szpinakiem w kremowym sosie...

Muszle z kremowym serkiem i szpinakiem,...

image-21j1ukc

Dodane przez: bodzia

Canneloni ze szpinakiem i serem

znika ze stołu w mgnieniu oka

szparagi

Dodane przez: Brenia

Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem

Świetne danie na sezon szparagowy.

VegeKociołek - ciecierzyca

Dodane przez: fuzja

Cieciorka ze szpinakiem i serem feta

Ostatnio staram się równoważyć...

Kieszonki kurczaka nadziewane szpinakiem i ricottą

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kieszonki kurczaka zapiekane ze szpinakiem...

Soczyste mięso z piersi kurczaka...

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem solankowym

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem solankowym

Roladki drobiowe nadziane szpinakiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE