Pożywna zupa z soczewicy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nadszedł czas na rozgrzewające i pożywne zupy. Ta, swoją konsystencją, aromatem i smakiem, przypomina grochówkę. Różnica polega na tym, że soczewicę w tym przypadku łatwiej i szybciej rozgotujemy, niż groch. Do godziny spokojnie się zmieścicie. Zapraszam na zaznajomienie się z przepisem, byście mogli ją we własnych domostwach przygotować.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
    200 g boczku wędzonego
    200 g wędzonej słoniny
    3 pętka kiełbasy śląskiej (300 g)
    1,5 litra bulionu warzywnego
    3 łyżki suszonej włoszczyzny
    3 średniej wielkości ziemniaki
    1 łyżka majeranku
    5 ząbków czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Pożywna zupa z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pożywna zupa z soczewicy 1. Boczek, kiełbasę oraz słoninę kroimy w kostkę.
    Słoninę wytapiamy na suchej patelni, dodajemy boczek i kiełbasę. Smażymy kilka minut, wrzucamy posiekaną cebule, którą lekko szklimy. Pod koniec wkładamy posiekany czosnek, smażymy krótką chwilę, tak by puścił aromat. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym, wsypujemy suszoną włoszczyznę, opłukaną soczewicę, gotujemy do momentu, kiedy zacznie się rozpadać.
  • Pożywna zupa z soczewicy 2. Ziemniaki kroimy w kostkę, razem z majerankiem dodajemy do zupy i gotujemy przez 15-20 minut. Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować