"potworna" babeczka_stulecia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przesiewamy mąkę, razem z proszkiem, sodą i cynamonem.
2.Następnie mieszamy powyzszą miksturę z cukrem.
3.Jajko mieszamy z olejem i dodajemy do suchych składników. Delikatnie mieszamy.
4.Dodajemy do tego maślankę i znowu mieszamy.
5.Na koniec wrzucamy posiekane krówki i mieszamy, ale tak by ciasto miało nadal grudki. Napełniamy 15 papilotek ciastem (do ok 3/4 wysokości). Pieczemy z 175 C przez 20- 25 minut.
6.Na krem roztapiamy białą czekoladę razem z 40 ml kremówki w kąpieli wodnej. Studzimy, ale nie za długo, by czekolada całkowicie nie zastygła. Mascarpone ubijamy mikserem razem z pozostałą kremówką, cukrem pudrem i lekko przestudzoną czekoladą. Dzielimy krem na np 3 części (tak było w moim przypadku) i dodajemy po kilka kropel barwnika. Miksujemy jeszcze chwilę i następnie chłodzimy krem w lodówce.
7.W międzyczasie uruchamiamy naszą wyobraźnię i tworzymy oczy, noski itd dla potworów, wykorzystując do tego żelki.
8.Ostudzone babeczki maczamy w kremie, lub smarujemy je nim ( w zależności od gęstości) a na wierzchu układamy ozdoby.
9.Gotowe babeczki wsadzamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby krem stężał.
10.Po tym czasie wyciągamy i podajemy do zjedzenia:)
Komentarze