Kruche wytrawne babeczki z wędzonym łososiem

  • wyświetlono: 21332 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Kolorowe i smakowite babeczki pełne wytrawnej sałatki z warzywami i wędzonym łososiem.Świetna przekąska na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi

PolskaGotuje
  • 12 porcje
  • Średni

Składniki

KRUCHY SPóD:
- mąka pszenna: 250 gramów
- masło (czosnkowe): 125 gramów
- żółtko: 1 sztuka
- zimna woda (około): 2 łyżki
SALATKA:
- wędzony łosoś w plastrach: 100 gramów
- Pomidor duży: 1 sztuka
- zielone lub czarne oliwki: 100 litrów
- żółty ser (np. szafir): 100 gramów
- ogórek konserwowy lb malosolny: 1 sztuka
- czerwona cebula: 1 sztuka
- ocet z czerwonego wina: 1.5 łyżki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- gałązki świeżego tymianku: 2 sztuki
- sałata karbowana liście: 4 sztuki
KREM CZOSNKOWY:
- masło czosnkowe: 100 gramów
- serek kremowy twarogowy: 100 gramów

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche wytrawne babeczki z wędzonym łososiem

  • 1. Do przygotowania kruchych spodów przesiać mąkę do miski w wrzucić do niej zimne masło czosnkowe sól i żółtko. Masło posiekać za pomocą noża lub szpatułki. Następnie zagnieść ciasto w gładką kulę. Jeśli będzie nadal za kruche dodać do niego łyżkę wody, lub więcej jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto owinąć w folię i wstawić przynajmniej na 30 min do lodówki.

    Piekarnik rozgrzać do 180'C. Ze schłodzonego ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Każdą babeczkę nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut, lub dopóki się zarumienią.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut do ostygnięcia jeszcze w foremkach. Gdy lekko przestygną delikatnie wyjąć każdą babeczkę przechylając foremkę do góry dnem i w razie potrzeby opukując naokoło. Babeczki ułożyć na talerzach, najlepiej w kolorowych papilotkach.
  • 2. Nadzienie przygotowujemy w następujący sposób. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy z niego skórę. Usuwamy z niego pestki i kroimy w drobną kostkę. Także ogórek, oliwki, cebulę i zółty ser kroimy na kawałki podobnej wielkości. Wędzonego łososia rozdrabniamy rękoma. Łączymy wszystkie składniki w sałatkę doprawiając ja do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem.
  • 3. Aby przygotować krem czosnkowy ucieramy razem przy pomocy miksera lub kuli do ucierania ciasta. Gdy uzyskamy wystarczająco kremową konsystencję możemy ewentualnie doprawić szczyptą soli.
  • Wytrawne babeczki z sałatką z lososia4. Przygotowanie babeczek: każdy ze spodów wykładamy małym kawałkiem karbowanej sałaty. Następnie nakładamy do środka około 1 łyżkę sałatki- nadzienia. Na wierzchu robimy rozetkę z kremu czosnkowego i ozdabiamy malutką gałązką oregano.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

babeczkikolacja we dwojesałatka z łososiemimprezykrem czosnkowyNikon_warsztatykruche ciasto słone

Komentarze

Podobne przepisy

łosoś

Dodane przez: PolskaGotuje

Łosoś wędzony z twarogiem :)

Przystawka Łosoś wędzony z twarogiem...

jaja z łososiem

Dodane przez: dusiowa

Jajka z wędzonym łososiem

Smaczne jajka z łososiem

Roladki z łososia wędzonego

Dodane przez: teresa-kr

Roladki z łososiem wędzonym

Gratka dla amatorów wędzonego łososia,wykwintna...

Paprykarz z wędzonym łososiem

Dodane przez: afrodyta

Paprykarz z wędzonym łososiem

Bardzo aromatyczny, domowy paprykarz...

Przystawka z łososiem

Dodane przez: LenaGotuje

Przystawka z wędzonym łososiem

Szybka, łatwa przystawka na każdą...

Wytrawne mini tarty z łososiem

Dodane przez: Iwona75

Wytrawne mini-tarty z łososiem

Kruche, lekkie tarty wypełnione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE