Kruche wytrawne babeczki z wędzonym łososiem

4.49 (177 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolorowe i smakowite babeczki pełne wytrawnej sałatki z warzywami i wędzonym łososiem.Świetna przekąska na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • KRUCHY SPóD:
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - masło (czosnkowe): 125 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda (około): 2 łyżki
    SALATKA:
    - wędzony łosoś w plastrach: 100 gramów
    - Pomidor duży: 1 sztuka
    - zielone lub czarne oliwki: 100 litrów
    - żółty ser (np. szafir): 100 gramów
    - ogórek konserwowy lb malosolny: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - ocet z czerwonego wina: 1.5 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - gałązki świeżego tymianku: 2 sztuki
    - sałata karbowana liście: 4 sztuki
    KREM CZOSNKOWY:
    - masło czosnkowe: 100 gramów
    - serek kremowy twarogowy: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Kruche wytrawne babeczki z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przygotowania kruchych spodów przesiać mąkę do miski w wrzucić do niej zimne masło czosnkowe sól i żółtko. Masło posiekać za pomocą noża lub szpatułki. Następnie zagnieść ciasto w gładką kulę. Jeśli będzie nadal za kruche dodać do niego łyżkę wody, lub więcej jeśli będzie taka potrzeba. Ciasto owinąć w folię i wstawić przynajmniej na 30 min do lodówki.

    Piekarnik rozgrzać do 180'C. Ze schłodzonego ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Każdą babeczkę nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut, lub dopóki się zarumienią.
    Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10 minut do ostygnięcia jeszcze w foremkach. Gdy lekko przestygną delikatnie wyjąć każdą babeczkę przechylając foremkę do góry dnem i w razie potrzeby opukując naokoło. Babeczki ułożyć na talerzach, najlepiej w kolorowych papilotkach.
  • 2. Nadzienie przygotowujemy w następujący sposób. Pomidora parzymy we wrzątku i obieramy z niego skórę. Usuwamy z niego pestki i kroimy w drobną kostkę. Także ogórek, oliwki, cebulę i zółty ser kroimy na kawałki podobnej wielkości. Wędzonego łososia rozdrabniamy rękoma. Łączymy wszystkie składniki w sałatkę doprawiając ja do smaku octem, oliwą, solą i pieprzem.
  • 3. Aby przygotować krem czosnkowy ucieramy razem przy pomocy miksera lub kuli do ucierania ciasta. Gdy uzyskamy wystarczająco kremową konsystencję możemy ewentualnie doprawić szczyptą soli.
  • Wytrawne babeczki z sałatką z lososia 4. Przygotowanie babeczek: każdy ze spodów wykładamy małym kawałkiem karbowanej sałaty. Następnie nakładamy do środka około 1 łyżkę sałatki- nadzienia. Na wierzchu robimy rozetkę z kremu czosnkowego i ozdabiamy malutką gałązką oregano.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować