Danie jest uniwersalne, gdyż można do niego dodać swoje ulubione przyprawy i składniki, np. pieczarki, paprykę, dynię, marchew, cukinię …! To bardzo smaczny dodatek do kaszy czy ryżu! Pysznie smakuje i doskonale zaspokaja głód!
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
• jedna duża podwójna pierś z kurczaka,
• 1-1,5 szklanki ciecierzycy,
• 1 cebula czerwona,
• 5-6 pomidorów,
• curry do smaku,
• przyprawa do kurczaka,
• świeżo mielony czarny pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• suszona bazylia do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• ostra papryka do smaku,
• olej do smażenia,
• mały pęczek natki pietruszki,
• 2 łyżki rodzynek,
• ok 3 szklanki bulionu,
Potrawka z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
2.Cebulę obieramy, przekrawamy na połowę i kroimy w piórka. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Między czasie pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Razem smażymy około 15 minut.
3.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i doprawiamy do smaku przyprawa do kurczaka, solą, pieprzem i curry.
4.Przyprawione mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Miękkie dodajemy do pomidorów. Całość podlewamy bulionem, dodajemy rodzynki, gotujemy razem około 10 minut. Pod koniec dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz natkę pietruszki.
Potrawkę doprawiamy ostatecznie do smaku, zagotowujemy i podajemy.
Komentarze