Smaczne, pożywne, nieskomplikowane danie, którym chciałabym się z Wami podzielić.
Jest to potrawka z fasolki szparagowej, którą bardzo lubię, a dodatek kiełbasy wzbogacił smak dania.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
żółta fasolka szparagowa około 400 g,
papryka czerwona i żółta po 1 szt,
kiełbasa śląska 2 kawałki ,
cebula 1 - 2 szt,
pomidory 3 -4 szt,
olej 4 łyżki,
bulion 1/4 szkl,
sól do smaku,
śmietana 1/2 szkl,
Dodatkowo ;
ugotowany ryż,
lub pieczywo,
Potrawka z fasoli szparagowej z kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę pozbawiamy włókien, myjemy i kroimy na kawałki.
Następnie wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odsączamy na sicie.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Pomidory wkładamy na chwilkę do gorącej wody ściągamy skórki i kroimy w kostkę.
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę, podsmażamy do zeszklenia na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodajemy fasolkę, pokrojoną paprykę i podsmażamy chwilę mieszając co jakiś czas.
Dodajemy pomidory i doprawiamy solą.
Dodajemy bulion i dusimy około 15 minut, po tym czasie dodajemy pokrojoną kiełbasę, mieszamy i dusimy następne 15 -20 minut.
Całość zalewamy śmietaną, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, albo z pieczywem tak jak lubi mój mąż.
Komentarze