Potrawka z czerwonej fasoli

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie jeden powie że to fasolka po bretońsku, ale nie do końca. Czerwona fasola i nasiona fenkułu, smakuje nieziemsko.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czerwnej fasoli
    200 g boczku wędzonego
    200 g dobrej kiełbasy
    puszka pomidorów w zalewie całych ( opcjonalnie 500 ml przecieru pomidorowego )
    pęczek świeżego szczypiorku
    Sól
    pieprz
    4 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka mielonej ostrej papryki
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    łyżeczka nasion fenkułu
    2-3 łyżki mąki pszennej
    łyżeczka majeranku
    2 łyżki oleju kokosowego
    1/2 cebuli
    2 - 3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Potrawka z fasoli 1. Fasolę płuczemy i namaczamy najlepiej na noc w zimnej wodzie.

    Następnego dnia fasolę gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

    Boczek,kiełbasę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego.

    W tym samym czasie pomidory blendujemy razem z zalewą, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
    Wlewamy na patelnię z przysmażoną kiełbasą.
    Dusimy ok . 7-8 min i wlewamy całość do garnka z fasolą.

    Nasiona fenkułu rozgniatamy w moździerzu i doprawiamy całość.

    Szczypior drobno siekamy i posypujemy całość.

    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować