Potrawka rybna z kuskusem i warzywami

5 (149 ocen)

Mój mały eksperyment okazał się strzałem w dziesiątkę. Danie jest pyszne.

Składniki:

  • Dla 2 osób:
    4 filety tilapii
    3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżki mąki
    1/3 pora
    cebula
    marchewka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki oleju
    sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz
    3/4 szkl kuskusu
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Potrawka rybna z kuskusem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rozmrozić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok 1/2 godziny. Po tym czasie pokroić w większe kawałki, obtoczyć w mące i smażyć w rondlu na złoty kolor z obu stron. Wyjąć na talerz a na oleju z ryby zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojonego w plasterki pora i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Zalać ok 1/2 szklanki wody, dodać koncentrat i dusić kolejne kilkanaście minut do miękkości warzyw.
  • 2. Kuskus przesypać do miseczki i zalać gorącą wodą aby sięgała ok 1 cm ponad poziom kaszy. Po 5 minutach gdy będzie gotowa dodać ją do duszących się warzyw. Wymieszać. Gdyby potrawa okazała się "za sucha" dolać jeszcze trochę przegotowanej wody. Dodać kawałki ryby i całość podgrzewać jeszcze 1-2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kuskus Marchewka Por Ryby Tilapia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować