Potrawka ze słodkim akcentem, którą można zajadać z pieczywem, a także podać jako ciepłą sałatkę lub na zimno do obiadu. Prosty sposób na ciekawą smakowo porcję warzyw.
Składniki:
400 g pomidorków koktajlowych (np. mieszane - żółte gruszkowe i czerwone)
250 g oczyszczonego pora
1 większa czerwona papryka (150 g)
50 g rodzynków
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku suszonego
1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta chilli
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Potrawka pomidorowo - porowo - paprykowa z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać olej, dodać posiekanego pora, wsypać tymianek, rozmaryn, gałkę muszkatołową , imbir oraz chilli. Składniki smażyć 5 min, mieszając. Po tym czasie dołożyć pozbawioną nasion, następnie pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć 2 - 3 min, także mieszając.
2.Do zawartości garnka wlać sok z cytryny, dołożyć pomidorki pokrojone na ćwiartki oraz rodzynki. Całość dusić 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając. Potrawkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze