Porzeczkowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać schłodzoną margarynę, posiekać nożem wraz z mąką. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść ciemne ciasto. Oba ciasta zawinąć w folię i wstawić na 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasta podzielić na pół. Papierem do pieczenia wykładamy formę, ścieramy 1 połówkę ciasta ciemnego, na nią ścieramy 1 połówkę ciasta jasnego, smarujemy lekko podgrzany dżem porzeczkowy. Na dżem rozkładamy 1/2 owoców porzeczki. Białka posolone ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, rozkładamy porcjami na ciasto i posypujemy porcje pozostałymi porzeczkami aż do wyczerpania składników. Pozostałe ciasta wałkujemy na wałeczki i nożem kroimy plasterki 2-3 mm układamy na bezę. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Po przestudzeniu posypujemy grubo cukrem pudrem.
Porady
1. Ciasto można dodatkowo przed pieczeniem posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze