Porzeczkowy pleśniak

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto o lekko kwaskowym smaku z dodatkiem całych owoców, kruche, kolorowe, smakuje wybornie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki: 24x36 cm
    Forma:
    50 dag mąki
    25 dag margaryny
    4 żółtka
    10 dag cukru pudru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
    1/2 kg czerwonych porzeczek
    1 słoik dżemu z czerwonej porzeczki
    Beza:
    6 białek
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru pudru + cukier do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Porzeczkowy pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać schłodzoną margarynę, posiekać nożem wraz z mąką. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść ciemne ciasto. Oba ciasta zawinąć w folię i wstawić na 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasta podzielić na pół. Papierem do pieczenia wykładamy formę, ścieramy 1 połówkę ciasta ciemnego, na nią ścieramy 1 połówkę ciasta jasnego, smarujemy lekko podgrzany dżem porzeczkowy. Na dżem rozkładamy 1/2 owoców porzeczki. Białka posolone ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, rozkładamy porcjami na ciasto i posypujemy porcje pozostałymi porzeczkami aż do wyczerpania składników. Pozostałe ciasta wałkujemy na wałeczki i nożem kroimy plasterki 2-3 mm układamy na bezę. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut. Po przestudzeniu posypujemy grubo cukrem pudrem.

Porady

1. Ciasto można dodatkowo przed pieczeniem posypać płatkami migdałowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować