Pleśniak

4.5 (182 ocen)

Tradycyjne domowe ciasto, które zna chyba każdy. Jest wiele przepisów i sposobów robienia pleśniaka, a ten jest mój - przekazywany w rodzinie od wielu lat.

Składniki:

  • Składniki:

    - 3 szkl. mąki pszennej
    - 1 1/2 kostki margaryny (lub masła)
    - 1/2 szkl. cukru kryształu
    - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 10 jajek
    - 3 pełne łyżeczki kakao
    - słoik czerwonego dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki, śliwek )
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Powidła Ciasto

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy cukier kryształ, proszek do pieczenia i ponownie siekamy. Dodajemy 10 żółtek i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na 3 części (jedna większą i dwie mniejsze).
    Do jednej mniejszej części dodać 3 pełne łyżeczki kakao i zagnieść ciasto. Uformować w wałeczek.
    Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
  • Pleśniak przygotowanie 2. Druga białą część ciasta (tę największą) rozwałkować na wymiar blaszki, a następnie przełożyć je do blachy (36x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować słoik dżemu.
    Wyjąc ciasto kakaowe z zamrażarnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na warstwę dżemu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 35-40 minut.
  • 3. Ubić na sztywno pianę z białek (ze szczyptą soli), dodać następnie 1/2 szkl.cukru i ubijać aż będzie lśniąca.
    Wyjąc ciasto z piekarnika (nie wyłączać go !). Na ciasto wyłożyć równomiernie pianę z białek, a następnie na tarce o grubych oczkach zetrzeć pozostałą białą część ciasta (wyjętą z zamrażarnika).
    Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20-25 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Porady

Z podanej ilości składników można również upiec pleśniaka na blasze większej niż 36x24. Dżem powinien być kwaskowy. Ja najczęściej mieszam czerwone dżemy jakie mam w domu (najchętniej z czarnej porzeczki, śliwek węgierek i czerwonych śliwek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piana z białek Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować