Pörkölt z pałek kurczaka

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubię kuchnię węgierską, różne odmiany gulaszy i często wykorzystuję te elementy w swojej kuchni. Tym razem postanowiłam zrobić pörkölt, ale nie z mięsem wołowym czy wieprzowym ale z pałkami kurczaka.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pałki z kurczaka: 9 sztuk
    - smalec: 2 łyżki
    - czosnek/duży: 1 ząbek
    - papryka czerwona, zielona po 1 szt.: 2 sztuki
    - sól, pieprz,: 1 szczypta
    - pasta węgierska paprykowa: 1 łyżka
    - natka pietruszki kilka gałązek: 1 pęczek
    - ostra lub słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pörkölt z pałek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę, Czosnek drobno posiekać. Papryki pokroić w kostkę. Łyżkę smalcu rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć. Zdjąć z patelni, wymieszać z papryką w proszku.
  • 2. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać mięso i smażyć, aż mięso się obrumieni. Na patelnię dodać przesmażoną cebulę i pokrojoną papryke, chwilę razem wszystko przesmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól do smaku, pieprz, posiekane pomidory i pastę paprykową.
  • 3. Przykryć i gotować, aż kurczak będzie miękki, a sos zawiesisty. Można dodać trochę wody w trakcie duszenia, ale tylko wtedy gdy wyparuje zbyt dużo płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Można podać z ryżem lub z podpieczonym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować