Lubię kuchnię węgierską, różne odmiany gulaszy i często wykorzystuję te elementy w swojej kuchni. Tym razem postanowiłam zrobić pörkölt, ale nie z mięsem wołowym czy wieprzowym ale z pałkami kurczaka.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- pałki z kurczaka: 9 sztuk
- smalec: 2 łyżki
- czosnek/duży: 1 ząbek
- papryka czerwona, zielona po 1 szt.: 2 sztuki
- sól, pieprz,: 1 szczypta
- pasta węgierska paprykowa: 1 łyżka
- natka pietruszki kilka gałązek: 1 pęczek
- ostra lub słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
Pörkölt z pałek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w kostkę, Czosnek drobno posiekać. Papryki pokroić w kostkę. Łyżkę smalcu rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć. Zdjąć z patelni, wymieszać z papryką w proszku.
2.Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać mięso i smażyć, aż mięso się obrumieni. Na patelnię dodać przesmażoną cebulę i pokrojoną papryke, chwilę razem wszystko przesmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól do smaku, pieprz, posiekane pomidory i pastę paprykową.
3.Przykryć i gotować, aż kurczak będzie miękki, a sos zawiesisty. Można dodać trochę wody w trakcie duszenia, ale tylko wtedy gdy wyparuje zbyt dużo płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Można podać z ryżem lub z podpieczonym pieczywem.
Komentarze