Pörkölt- gulasz węgierski

4.5 (189 ocen)

  • 35 min

Pierwszy raz zrobiłam właśnie taki gulasz węgierski. Wertując moje nagromadzone przepisy natrafiłam na ten przepis, przetestowałam i wyszło wspaniałe kolorowe, sycące i aromatyczne danie.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    50 dag mięsa wieprzowego od szynki
    2 cebule
    2 średnie pomidory
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 czerwone papryki
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka słodkiej papryki mielonej
    1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
    2 łyżki oleju
    Sól, świeży pieprz mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pörkölt- gulasz węgierski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Z papryki wydrążyć gniazda nasienne również pokroić w kostkę. Cebulę skroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę - zeszklić. Następnie dodać mięso i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Danie zdjąć z gazu dodać słodką paprykę, pomidory, paprykę, koncentrat pomidorowy i 3/4 szklanki wody, wszystkie składniki wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia składniki przemieszać. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem - gotować około 5-10 minut.
    Gulasz udekorować pietruszką, podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą.

Porady

Wspaniałym dodatkiem do gulaszu mogą być langosze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować