Nie znam osoby, która nie zakochałby się w ich smaku i konsystencji. Chrupiąca skórka i lekko ciągnąca w środku. Niebo w gębie. Przepis autorstwa niesamowitej Julii Child.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- mąka pszenna wrocławska (można dać pół na pół z chlebową): 1 szklanka
- mleko 3.2%: 1 szklanka
- sól: 0.5 łyżeczki
- jaja: 3 sztuki
- masło roztopione: 2 łyżki
- dadatkowo: zioła, stary ser itp.: 1 łyżka
1.Wszystkie składniki wymieszaj tak, aby nie było dużych grudek. Wlej zawartość do małych foremek. Najlepiej użyj silikonowych dużych foremek na muffiny. Jeżeli nie masz silikonowych foremek na muffiny, można użyć ramekinów wysmarowanych masłem. Kształt popoversów zależy właśnie od kształtu naczynia. Najlepiej, aby nie było za wysokie, wtedy popoversy wyglądają jak "grzybki".
2.Napełnij "naczynia" do 2/3 wysokości (bardzo urosną). Piec w temperaturze 210ºC przez 25 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 15 - 20 minut.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
3.Jak chcesz zrobić z popoversów samodzielne danie, możesz dodać farsz, np. z pieczarek. Wtedy nałóż pół porcji ciasta do naczynia, następnie dodaj łyżkę farszu i następnie drugą część ciasta. Piecz tak samo jak "puste" popoversy.
Farsz z pieczarek: pokrój pieczarki bardzo drobno, dodaj ulubione przyprawy i usmaż na patelni na bardzo małej porcji masła. Przestudź przed faszerowaniem.
Komentarze