Piernikowe popovers (pop over the tin) - wyskakujące bułeczki

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszniutkie bułeczki np. na śniadanie. Podane z powidłami, albo miodem. Mniam. Bułeczki z ciasta jak na naleśniki. Po upieczeniu, bułeczki jak ptysiowe.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    150 ml mleka ciepłego
    110 g mąki pszennej Lubella puszysta tortowa
    15 g masła
    szczypta soli
    na koniec łyżeczki przyprawa do piernika
    ok. 30 ml oleju rzepakowego
    powidła domowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułki Do kawy Desery Ciastka

Piernikowe popovers (pop over the tin) - wyskakujące bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Do każdej dziurki ( 8 sztuk ) foremki na muffinki nalać łyżkę oleju rzepakowego. Wstawić foremkę do piekarnika na 8-10 min.
    Jajka wymieszać z mlekiem. Dodać roztopione masło, przyprawę do piernika, szczyptę soli i mąkę pszenną Lubella. Wymieszać ciasto. Ma być takie jak na naleśniki.
    Wyjąc foremkę z piekarnika i napełnić ciastem dziurki do 3/4 wysokości.
    Wstawić do piekarnika. Pieczenie 220 stopni - 15 minut. Nie zaglądać. Obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 min.
    Po upieczeniu wyjąć z foremki i rozrywać na części. Smarować domowymi powidłami. Zajadać najlepiej z mlekiem, albo kakao.
    Smacznego.

Porady

Takie bułeczki można też napełnić np. sałatką z tuńczyka, albo inną, twarożkiem. Nie muszą być na słodko i nie muszą być z przyprawą do piernika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować