Pomidory zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory zalewamy wrzącą wodą. Po minucie obieramy ze skórki, przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Wybieramy pestki i miąższ. Układamy brzuszkiem do blachy. Kropimy oliwą, posypujemy majerankiem i oregano (nie solimy). Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w temperaturze 120 °C. Wyjmujemy i studzimy
2.Z podanych składników zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na pół godziny. Połówki wystudzonych pomidorów układamy w żaroodpornej formie brzuszkami do dna, ściśle jeden obok drugiego. Cebule zeszklone na oliwie rozkładamy na pomidorach. Solimy, posypujemy majerankiem.
3.Ciasto rozwałkowujemy, przykrywamy pomidory. Nakłuwamy widelcem, aby powietrze miało ujście. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 °C na 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przykrywamy paterą i odwracamy. Dekorujemy gałązkami ziół.
Komentarze