Pomidory zapiekane w cieście

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jako emerytka mam dużo wolnego czasu, lubię zajmować się kuchnią, więc postanowiłam skorzystać i z tego przepisu. Pomidory w cieście są przepyszne i w sezonie robię je bardzo często.

Składniki:

  • ● 1,5 kg podłużnych pomidorów
    ● 2 cebule
    ● majeranek
    ● oregano
    ● 2 łyżki oliwy
    ● sól, pieprz
    Kruche ciasto:
    ● 20 dag mąki krupczatki
    ● 14 dag masła
    ● 2 żółtka
    ● sól
    ● 2 łyżki zimnej wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Dania główne

Pomidory zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory zapiekane w cieście 1. Pomidory zalewamy wrzącą
    wodą. Po minucie obieramy ze
    skórki, przekrawamy wzdłuż na
    dwie połówki. Wybieramy pestki
    i miąższ. Układamy brzuszkiem do blachy. Kropimy oliwą,
    posypujemy majerankiem i oregano
    (nie solimy). Wstawiamy
    do piekarnika na godzinę i pieczemy
    w temperaturze 120 °C.
    Wyjmujemy i studzimy.
  • Pomidory zapiekane w cieście 2. Z podanych składników zagniatamy
    ciasto i zawijamy je
    w folię spożywczą. Wkładamy
    do lodówki na pół godziny. Połówki
    wystudzonych pomidorów
    układamy w żaroodpornej
    formie brzuszkami do dna, ściśle
    jeden obok drugiego. Cebule
    zeszklone na oliwie rozkładamy
    na pomidorach. Solimy,
    posypujemy majerankiem.
  • Pomidory zapiekane w cieście 3. Ciasto rozwałkowujemy,
    przykrywamy pomidory. Nakłuwamy
    widelcem, aby powietrze
    miało ujście. Wstawiamy do
    piekarnika nagrzanego do
    temp. 170 °C na 30 minut. Po
    upieczeniu i ostudzeniu przykrywamy
    paterą i odwracamy.
    Dekorujemy gałązkami ziół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować