Pomidorowa rolada z polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy wzdłuż i rozkładamy. Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Tak przygotowany oprószamy solą i pieprzem.
2.Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy koło siebie plasterki szynki. Wzdłuż dłuższego bodu układamy pas suszonych pomidorów.
3.Boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią, by w trakcie obróbki cieplej zachowała swój kształt.
4.Roladę obsmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
Polędwiczkę pieczemy jeszcze około 0,5 godziny w 180°C. Gotową pozostawiamy na moment w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.
Sos spod rolady przelewamy do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i gotujemy do momentu jak zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy kapary.
Komentarze