Pomidorowa rolada z polędwiczki

0 (0 ocen)

Polędwiczka, szynka, pomidory i kapary, to połączenie samych pysznych składników. Tak więc i danie smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam!!

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
    • Ok 5-6 plasterków szynki dobrej jakości,
    • Ok 8-10 połówek suszonych pomidorów z oleju,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Olej rzepakowy do obsmażenia rolady,
    • 2 łyżki śmietany,
    • Ok 5 dag kapar
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidorowa rolada z polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozbity płatpolędwiczki 1. Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy wzdłuż i rozkładamy. Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Tak przygotowany oprószamy solą i pieprzem.
  • nakładanie nadzienia 2. Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy koło siebie plasterki szynki. Wzdłuż dłuższego bodu układamy pas suszonych pomidorów.
  • formowanie 3. Boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią, by w trakcie obróbki cieplej zachowała swój kształt.
  • obsmażanie 4. Roladę obsmażamy dokładnie na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
    Polędwiczkę pieczemy jeszcze około 0,5 godziny w 180°C. Gotową pozostawiamy na moment w wyłączonym, ale ciepłym piekarniku.
    Sos spod rolady przelewamy do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i gotujemy do momentu jak zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy kapary.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Suszone pomidory Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować