Pokrzywowa rolada z polędwiczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pokrzywa idealnie komponuje się z mięsem. Można z jej udziałem wyczarować pyszne i kolorowe dania. Rolada z polędwiczki z jej udziałem podbiła serca domowników. Polecam!!!

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji:
    • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
    • 2 litrowa miseczka młodych liści pokrzywy,
    • Około 8-10 dag boczku w kawałku,
    • Około 5 dag sera żółtego,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Olej do obsmażenia rolady,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pokrzywowa rolada z polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sparzona pokrzywa 1. Pokrzywę sparzamy i dokładnie odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w słupki.
  • przygotowany płat z polędwicy 2. Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy przez środek i rozkładamy na boki. Następnie rozbijamy ją by powstał, prostokątny, jak największy płat mięsa. Tak przygotowaną polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem.
  • wyłożona pokrzywa 3. Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy warstwę dokładnie odciśniętych liści pokrzywy.
  • wyłożenie sera i boczku 4. Pokrzywę posypujemy startym żółtym serem. Wzdłuż dłuższego bodu układamy boczek.
  • gotowa rolada 5. Krótsze boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią.
  • obsmażanie 6. Tak przygotowaną roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
    Roladę pieczemy około 0,5 godziny w 180°C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować