Pokrzywa idealnie komponuje się z mięsem. Można z jej udziałem wyczarować pyszne i kolorowe dania. Rolada z polędwiczki z jej udziałem podbiła serca domowników. Polecam!!!
Składniki:
Składniki na 8 porcji:
• 1 duża polędwiczka wieprzowa,
• 2 litrowa miseczka młodych liści pokrzywy,
• Około 8-10 dag boczku w kawałku,
• Około 5 dag sera żółtego,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz,
• Świeżo mielona sól morska,
• Olej do obsmażenia rolady,
Pokrzywowa rolada z polędwiczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrzywę sparzamy i dokładnie odsączamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Boczek kroimy w słupki.
2.Umytą i osuszoną polędwiczkę nacinamy przez środek i rozkładamy na boki. Następnie rozbijamy ją by powstał, prostokątny, jak największy płat mięsa. Tak przygotowaną polędwiczkę oprószamy solą i pieprzem.
3.Na przyprawioną polędwiczkę wykładamy warstwę dokładnie odciśniętych liści pokrzywy.
4.Pokrzywę posypujemy startym żółtym serem. Wzdłuż dłuższego bodu układamy boczek.
5.Krótsze boki polędwiczki zawijamy do środka i zwijamy roladę. Uformowaną przewiązujemy nicią.
6.Tak przygotowaną roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotową, delikatnie zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy wodą oraz dodajemy tłuszcz ze smażenia.
Roladę pieczemy około 0,5 godziny w 180°C. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno jako dodatek do pieczywa.
Komentarze