Pomidorki koktajlowe w zalewie z żelatyny

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem emerytką, mam dwóch dorosłych synów. Przetwarzam wszystkie warzywa i owoce, które uprawiam we własnym ogródku.

Składniki:

  • ● 2 kg pomidorków koktajlowych
    ● 3 duże cebule
    ● pęczek natki pietruszki
    ● 2 dag żelatyny
    Zalewa:
    ● 1,5 l wody
    ● 1,5 szklanki białego octu winnego
    ● 8 łyżek cukru
    ● 3 łyżki soli
    ● kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
    ● kilkanaście ziaren gorczycy
    ● kilka listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pomidorki koktajlowe w zalewie z żelatyny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wszystkie
    składniki na zalewę i w gorącej
    dokładnie rozpuszczamy żelatynę.
    Nie gotujemy.
  • 2. Pomidorki parzymy chwilę
    we wrzącej wodzie, przelewamy
    zimną i od razu zdejmujemy
    skórkę. Cebule obieramy
    i kroimy w cienkie talarki.
  • Pomidorki koktajlowe w zalewie z żelatyny 3. Do wyparzonych słoików
    wkładamy pomidorki (większe
    można przekroić) i przekładamy
    talarkami cebuli. Do słoików
    wlewamy przygotowaną
    zalewę i posypujemy posiekaną
    natką pietruszki. Słoiki
    mocno zakręcamy i pasteryzujemy
    ok. 3 minut.

Porady

● Do słoiczków z pomidorkami można wrzucić kilka listków bazylii. ● Smak pomidorków wzbogaci czosnek – do słoiczków wkładamy po 2-3 ząbki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować